Benvinguts a Frankfurt

10 10 2007

Durant cinc dies, segurament una de les paraules més repetida en els mitjans de comunicació de parla catalana, es clar, serà: Frankfurt. Després de tantes polèmiques i esforços, ha arribat el moment, la fira del llibre més important del món obre les seves portes, i la cultura catalana hi està convidada. En els anys de vida que tinc, 37, he de dir que no recordo mai que la meva cultura estès d’aquesta manera en un aparador internacional com en aquesta ocasió. Se’ns dubte, quelcom que s’ha d’agraïr a l’Estat Espanyol, i que demostra la consideració que ens té com a ciutadans de ple dret, però això és un altre tema. En el dia d’ahir, el senyor Quim Monzó va donar una mostra al públic assistent al discurs inaugural, de la seva retòrica i fina ironia, com no podia ser d’un altre manera. Nosaltres que ja el coneixem, savem de quin peu calça, però sembla que va sorprendre als alemanys. No sé fins a quin punt, però el que està clar que aquesta projecció internacional serà beneficiosa per la nostra cultura.

Arran de polèmiques, crec que el que està clar es que la convidada és la cultutra catalana, però la pregunta del milió sembla: que és cultura catalana?. Jo, abans de respondre, faria una pregunta al contertuli: que és cultura espanyola?. Es consideren autors de cultura espanyola els escriptors que escriuen en català? Quan la cultura espanyola es presentada en algun lloc o aconteixement, també es presenten obres en català? La cultura es defineix com a espanyola, desde el punt de vista de l’àmbit territorial, o desde el punt de vista estricte de la llengua?. Quan es mostra que és Espanya al món, es mostren trets distintius de les diferentes cultures i llengues cooficials de l’Estat Espanyol? Amb les respostes a aquestes preguntes sobre la cultura espanyola, respondria les preguntes sobre la cultura catalana.

Fi de la polèmica. En la vida, si alguna cosa s’ha de ser amb tota seguretat, és coherent. Coherència que brilla per la seva absència en masses ocasions.

Anuncios

Acciones

Información

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s
A %d blogueros les gusta esto: